Connect with us

DigiShots

Fokkerij en jonge talenten in spotlight CSI Twente

CHIO Twente

Fokkerij en jonge talenten in spotlight CSI Twente

Fokkerij en jonge talenten in spotlight CSI Twente

De dinsdag voorafgaand aan CSI Twente stond in het kader van jonge talenten. Naast het plaatsvinden van de Centrale Keuring Regio Overijssel, werd er op het bijterrein een competitie voor vier- en vijfjarige paarden verreden. Een beknopt overzicht van de winnaars tijdens de fokkerij-dag.

Jabab CB beste vijfjarige

Marco Sas’ Jabab CB (v. Nabab de Reve) werd gekroond tot het beste vijfjarige springpaard. Met een foutloze ronde en een jurybeoordeling van 25 punten bleef hij een competitief deelnemersveld van ruim 57 jonge springtalenten voor. In de winning round – waarbij de 15 best-beoordeelde combinaties nogmaals aan start kwamen – wist Jabab zich opnieuw te bewijzen en kwam ook daar foutloos (én snel) over de finishlijn. De donkerbruine ruin voert naast Nabab de Reve de hengsten Indoctro en Renville in zijn bloedlijn.

Marco Sas – Jabab Cb CSI Twente 2019 © DigiShots

Tweede werd Jopie Amazing Jr (v. Arezzo VDL), gereden door Cristel Kalf. Derde werd Rink-Jan Dijkstra’s J. Coutinho (v. Harley VDL) en vierde Ester Blikking’s Jub (v. Elvis Ter Putte). Jack (v. Toulon) maakte de top vijf compleet. Deze jonge hengst werd gereden door Niels Nanning.

Cristal Kalf – Jopie Amazing Jr CSI Twente 2019 © DigiShots
Rink Jan Dijkstra – J Coutinho CSI Twente 2019 © DigiShots
Ester Blekkink – Jub CSI Twente 2019 © DigiShots
Niels Nanning – Jack CSI Twente 2019 © DigiShots

Vierjarigen gewonnen door King of Pop VK (v. Dakar VDL)

De vierjarigen-competitie die na de eerste wedstrijd volgde bleek een pittige. Maar liefst 71 talentvolle vierjarigen verschenen aan de start. Waar na de eerste ronde Cristel Kalf’s Koraal (v. Cidane) nog met een jurybeoordeling van 24,9 punten aan kop ging, wist Tim Breeschoten de wedstrijd na de winning round te winnen.

Het was een warme dag in Geesteren, wat veel van de jonge paarden wat te veel van het goede leek te worden. Hierdoor werd de tussenstand in de winning round flink opgeschut. Uiteindelijk kwam Tim’s bruine Dakar VDL-zoon King of Pop VK – uit Lupicor en Lux – als beste uit de bus.

Tim Breeschoten – King of Pop VK CSI Twente 2019 © DigiShots

De tweede plek ging naar Matty Holohan’s Carino Rossie (v. Corrigenda Tau), derde werd Kartouche (v. Baltic VDL) gereden door Steven Veldhuis. Vierde werd Marina Grondman’s Kayak V&V VDL (v. Douglas) en een vijfde plek was voor Kadjar (v. Arezzo VDL), gereden door Esther Blekkink.

Tim Breeschoten – King of Pop VK CSI Twente 2019 © DigiShots
Matty Holohan – Carino Rossi CSI Twente 2019 © DigiShots
Steven Veldhuis – Kartouche CSI Twente 2019 © DigiShots

Kampioenskeuring springmerries en -veulens

Bij de Centrale Keuring kwamen allereerst de vier tot zevenjarige ster-springmerries in de ring. Kampioen werd de schimmelmerrie Justine W uit Mr. Blue en Grannus, gefokt en in eigendom van Benny Wezenberg. “Justine W heeft als driejarige al heel opvallend gesprongen op de stamboekkeuring, waar ze 85 punten kreeg voor haar uitstekende techniek en 90 voor haar enorme vermogen. Het is een sterk gemodelleerde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en een mooie voorhand heeft. In alles straalt ze veel kracht uit”, ligt commissievoorzitter Cor Loeffen toe in een persbericht van het KWPN.

Justine W CSI Twente 2019 © DigiShots

In de ochtend werd Orion (v. Van Gogh) tot het beste springveulen gekroond: deze kleine bruine is gefokt door Herman Boerdijks uit Dalfsen de Namelus R-stermerrie Elytair. “Deze Van Gogh-zoon is een heel aansprekend en goed ontwikkeld hengstveulen met een sterke bovenlijn. Wat ook heel positief is, is dat hij zich iedere keer nog weer opwaardeert in beweging. Hij galoppeert heel lichtvoetig en met veel balans”, lichtte commissievoorzitter Cor Loeffen aan KWPN toe.

Orion CSI Twente 2019 © DigiShots
Orion CSI Twente 2019 © DigiShots

De beste driejarige ster-springmerrie op de keuring werd La Sellien W uit Comme Il Faut en de preferente merrie Selien (v. Mermus R). De merrie is gefokt en in eigendom van Jan Greve uit Haaksbergen. Cor Loeffen aan het KWPN: “Dit is een zeer rijtypische merrie met een sterke bovenlijn, die een overtuigende verrichting heeft laten zien bij het springen. Ze staat goed in het rechthoeksmodel, heeft correct fundament en beweegt met veel gemak.” 

Alle negen merries die in deze rubriek werden voorgesteld mogen door naar de Nationale Merriekeuring.

La Selien W CSI Twente 2019 © DigiShots

Keuring ster-dressuurpaarden en veulens

Jylana W (v. Cachet L) werd op keuring uitgeroepen tot kampioene bij de vier- tot en met zevenjarige dressuurmerries. “Jylana W is aansprekend, langgelijnd en heeft goede verbindingen. Ze is iets horizontaal in de romprichting en dat zien we nog een beetje terug in beweging, maar ze heeft zich al goed laten zien in de IBOP. Aan de hand stapt ze met veel souplesse, activiteit en een goed achterbeengebruik. Ook in draf valt haar goede achterbeen, tact en ruimte positief op”, licht juryvoorzitter Marian Dorresteijn aan het KWPN toe. 

Jylana W CSI Twente 2019 © DigiShots
Jylana W CSI Twente 2019 © DigiShots
Olive Quina TF CSI Twente 2019 © DigiShots

Bij de kampioenskeuring van de dressuurveulentjes bleek de jongste van het stel de beste: Olive Quina TF (v. Taminiau) uit Haquina (v. Voice). Het merrieveulentje is gefokt door Therese van Dijk uit Kamperveen en werd door juryvoorzitster Marian Dorresteijn gekroond om haar ras en uitstraling. Ze vertelde in een nieuwsbericht van het KNHS: “Dit merrieveulen is heel aansprekend en heeft veel ras en uitstraling. Ze zou nog wat meer in het rechthoeksmodel mogen staan maar overtuigt keer op keer met haar houding en balans in beweging. Ook in stap toont ze veel ruimte en activiteit.”

Olive Quina TF CSI Twente 2019 © DigiShots

Lavita (v. Dreamboy) uit de elite-merrie Evita (v. Johnson) was de beste driejarige stermerrie, gefokt door G. Bronsvoort uit Lettele. “Lavita is een goed ontwikkelde merrie met een aansprekende bovenlijn. Ze zou in het middenstuk wat meer lengte mogen hebben maar beweegt heel goed. Ze stapt correct en valt in draf op met haar lichtvoetigheid, balans en bergopwaartse tendens. Haar directe tegenstander Lady Diamond is een royaal ontwikkelde, sterk gemodelleerde merrie die wat meer jeugd zou mogen uitstralen. Ze beweegt met veel kracht en ruimte”, sprak juryvoorzitter Marian Dorresteijn in een nieuwsbericht van het KWPN.

Lavita CSI Twente 2019 © DigiShots

 

Jan Greve bekroond tot ‘Fokker van het Jaar’

Naast de bekroning van de veulens en merries werd ook de fokkers van merries die een prestatiepredikaat hebben ontvangen gehuldigd. De titel ‘Regionale KWPN Fokker van het Jaar’ ging dit jaar naar Jan Greeve, wiens fokproduct La Sellien W (v. Comme Il Faut) iets eerder tot beste driejarige ster-springmerrie werd gekroond.

Een nieuwbericht licht het KWPN de keuze om Jan Greeve te benoemen toe: “De fokker van het jaar begon zijn succesvolle fokkerij zo’n veertig jaar geleden met de Twiggy-stam en heeft laten zien keer op keer moderne sportpaarden te fokken. Hij fokte succesvolle springpaarden als het Grand Prix-paard Kyraleen en de hengsten Creool en Pythagoras. Als opfokker heeft Jan Greve naam gemaakt dankzij hengsten als Voltaire, Guidam, Carambole en Daily Diamond, naast volbloedhengsten als Mytens xx, Julio Mariner xx en Albaran xx. Op alle fronten heeft Jan Greve al zijn meerwaarde bewezen.” 

Fokkershuldiging prestatiemerries CSI Twente 2019 © DigiShots
La Selien W CSI Twente 2019 © DigiShots
Fokker van het Jaar Jan Greve CSI Twente 2019 © DigiShots

Internationale combinaties woensdag aan start

Morgen vangt de 45e editie van CSI Twente aan. En dat wordt een bijzondere: voor de derde keer – na 1989 en 1994 – is Geesteren gastheer van de vijfsterren Longines FEI Nations Cup Jumping & Dressage of the Netherlands. Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling, Willem Greve en Marc Houtzager vormen het Nederlands landenteam. Frank Schuttert is opgeroepen als reserve. Edward Gal, Anne Meulendijks, Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens vormen ‘t dressuurteam.

Naast de CSIO5*-wedstrijd voor de springruiters en CDIO3*-competitie voor de dressuurcombinaties wordt er dit weekend ook een CSI1*, CSI2* en een CDI3* verreden. Bekijk de deelnemerslijsten, startlijsten en uitslagen hier op de website van CSI Twente.

More in CHIO Twente

Nieuwsbrief

To Top
error: De inhoud van deze website is beschermd!