Connect with us

DigiShots

Legendarische Broere Jazz is niet meer

Dressuur

Legendarische Broere Jazz is niet meer

Legendarische Broere Jazz is niet meer

Stoeterij Broere heeft bekend gemaakt dat zij afscheid hebben moeten nemen van Broere Jazz (v. Cocktail). De hengst heeft 29 jaar oud mogen worden. De preferente hengst werd geroemd, maar even zo veel bekritiseerd: wat vast staat is dat de legendarische hengst een onontkomelijke invloed heeft gehad op de fokkerij.

Bijdehand

In 1991 werd Jazz geboren op de fokkerij van Huub en Tiny van Helvoirt, uit Cocktail (v. Purioso) en een merrie van Ulster (v. Nimmerdor). De fokkers uit Rosmalen gaven het bijdehante hengstveulen de naam Jacob mee, naar de bekende journalist en fotograaf Jacob Melissen. In 1994 liep de hengst zijn verrichtingsonderzoek: indertijd kende het KWPN nog geen gespecialiseerde sportpaardenfokkerij. Hoewel de hengst indruk maakte met zijn hoogbenigheid en fantastische draf, werd de hengst ingeschreven met onvoldoendes voor het springen, iets wat indertijd óók beoordeeld werd.

Kirsten Beckers – Broere Jazz KWPN Hengstenkeuring 2009 © DigiShots

Werklust

Hoewel zijn nakomelingen bestempeld worden als sensibel en kijkerig, genoot Jazz’s eerste amazone Tineke Bartels juist van zijn werklust en energie. Met Bartels maakte de hengst in 2002 ondermeer deel uit van het Nederlandse Team tijdens de WEG in Jerez de la Frontera. De hengst droeg toen al het voorvoegsel ‘Broere’, nadat hij in 2001 in bezit kwam van een syndicaat bestaande uit ondermeer Nico Witte, Cees Broere en Anne Broere. Nadat in 2004 de hengst volledig werd overgenomen door Stoeterij Broere nam amazone Kirsten Beckers de teugels over van Bartels. Ook met Beckers vervolgde de hengst zijn succesvolle sportcarrière. Broere Jazz werd keur en preferent verklaard en in 2006 gekroond tot ‘KWPN Horse of the Year’.

Invloed

Geen hengst had zoveel invloed op de dressuurpaardenfokkerij als Jazz. Jazz voerde jarenlang de WBFSH-ranking aan. In Nederland kent de preferente hengst ruim 3100 nakomelingen. Dertien rechtstreekse zonen werden goedgekeurd, waarvan Johnson preferent is en Olivi, Wynton en Westpoint het keurpredicaat in ontvangst mochten nemen. Van de bij het KWPN geregistreerde nakomelingen werden er 125 in binnen- en buitenland Grand Prix gestart, 195 nazaten bereikten de Lichte Tour. De hengst leeft niet alleen voort in zijn talloze succesvolle nakomelingen, maar ook in zijn klonen o.a. Hollywood (Jazz Clone III) die wordt getraind (en uitgebracht) door Patrick van der Meer.

Hans Peter Minderhoud – Glock’s Johnson TN N.O.P. Nederlands Kampioenschap 2016 © DigiShots
Patrick van der Meer – Jazz Clone 3 NK Dressuur 2019 © DigiShots
Kirsten Beckers – Broere Jazz KWPN Hengstenkeuring 2009 © DigiShots

Geraadpleegde bron: KWPN.nl

More in Dressuur

Nieuwsbrief

To Top
error: De inhoud van deze website is beschermd!