Connect with us

DigiShots

Nieuw talent en aankopen voor Tokyo: paardenwissels op een rijtje

Dressuur

Nieuw talent en aankopen voor Tokyo: paardenwissels op een rijtje

Nieuw talent en aankopen voor Tokyo: paardenwissels op een rijtje

Het jaar 2020 is nog geen twee weken op weg of er is al aardig wat reuring geweest in de dressuur- én springwereld. Toppaarden namen afscheid van de sport en vele ruiters en amazones verwelkomden een nieuwe troef in hun stal.

Met pensioen

Gisteren maakte de Amerikaanse dressuuramazone Laura Graves bekend dat haar Verdades met pensioen gaat. De KWPN’er uit Florett As kwam voor het laatst uit tijdens de World Cup Final in Gothenburg in 2019, waarna twijfels ontstonden of Verdades wel fit genoeg is om deel te nemen aan de kwalificatierondes voor de Spelen. Dat blijkt zo te zijn, laat Graves weten. “Ik heb mezelf altijd voorgenomen om te luisteren en de juiste keuze voor hem te maken op het moment dat het nodig is. Het is de afgelopen weken duidelijk geworden dat het hem niet lukt om terug in conditie te komen in 2020. Het verdrietige besef dat ons avontuur hier eindigt is nog niet helemaal doorgedrongen.”

Laura Graves – Verdades FEI World Cup Final Gothenburg 2019 © DigiShots
Laura Graves – Verdades FEI World Cup Final Gothenburg 2019 © DigiShots

Springruiter Luca Moneta liet een dag eerder weten dat ook hij afscheid neemt van een toppaard: zijn Connery (v. Cordobes II) gaat op 19-jarige leeftijd met pensioen. Het tweetal won rubrieken in tal van landen, ondermeer op vijfsterrenconcoursen in Abu Dhabi, Gothenburg, Helsinki en Geesteren. Ook de Grand Prix-merrie Sancha LS (v. Chin Chin) wordt teruggetrokken uit de sport. Met Daniel Bluman in het zadel nam de merrie deel aan de Olympische Spelen van 2012, kwam uit tijdens WEG in 2012, nam deel aan de Pan American Games van 2011 en 2015 en won grote rubrieken in Stockholm, Spruce Meadows en Wellington.

Daniel Bluman – Conconcreto Sancha Ls Alltech FEI World Equestrian Games™ 2014 – Normandy, France. © DigiShots

Gisterenavond nam Denis Lynch’s All Star (v. Argentinus) afscheid van het publiek tijdens de Longines CSI5* van Basel. Het tweetal vertegenwoordigde Ierland meermaals tijdens de Nations Cup-competities en won in 2017 Europees teamgoud in Gothenburg.

Denis Lynch – All Star 5 FEI Longines FEI World Cup Paris 2018 © DigiShots

Afscheid

Dani G. Waldman verkocht deze week haar toppaard Caspar (v. Cornet Obolensky) aan een jonge Amerikaanse amazone. Onder de excentrieke amazone won het Grand Prix-paard ondermeer in Wellington, Shanghai en Gothenburg en werd derde tijdens de Europese Kampioenschappen in 2017.

Danielle Waldman – Caspar 213 Jumping Indoor Maastricht 2019 © DigiShots

De tienjarige Faye Blue (v. Mr. Blue) vond een nieuwe ruiter in Sergio Alvarez Moya en de elfjarige hengst Böckmanns Lord Pezi Junior verhuisde van de stallen van Marco Kutscher naar die van Pedro Veniss. De Braziliaan hoopt met de hengst later dit jaar deel te kunnen nemen aan de Nations Cup-wedstrijden.

Amazone Lucia Le Jeune Vizzini heeft afscheid genomen van haar vertrouwde Cabalgaro Z (v. Calvados Z). Via Yuri Mansur hebben Lucia en Philippe Le Jeune de elfjarige ruin naar Mexico verkocht. Ook Destiny van Schore (v. Ugano Sitte) reist af naar Zuid-Amerika. De schimmelmerrie wisselt van Jonna Ekberg naar Jorge Matte Capdevila.

Hans Dieter Dreher – Colore Eversheds prijs CHIO Rotterdam 2016 © DigiShots

Hans-Dieter Dreher’s troef Colore (v. Contender x Lord) verhuist naar Haras du Géry. Eerder verwelkomde de Franse stoeterij al het Grand Prix-paard Quartz Rouge (v. Ultimo van Ter Moude) dat in bezit was van Jérôme Hurel en Philippe Rozier.

Olympische troef

Een groot aantal van de paardenwissels staan overduidelijk in kader van de aankomende Olympische Spelen van Tokyo. Wilton Porter’s Caletto Cabana (v. Cassini I) werd verkocht aan het Qatar Equestrian-collectief. De Holsteiner-ruin en – de in Nederland wonende – Porter vertegenwoordigde de Verenigde Staten tijdens de recente Nations Cup-wedstrijden in Falsterbo, Hickstead en Wellington. “Hoewel in Caletto zal missen, kijken Jeroen (Dubbeldam) en ik uit naar het vinden van nieuwe jonge talenten en deze verder te ontwikkelen naar het hoogste niveau”, laat Porter weten.

Wilton Porter – Caletto Cabana Outdoor Gelderland 2017 © DigiShots

Abdel Saïd verwelkomde maar liefst drie nieuwe toppaarden in zijn stallen: de tienjarige merrie Alanine de Vains (v. Allegreto), de elfjarige Freestyle (v. Caretino II) en de eveneens elfjarige Curious George (v. Codex One). Alanine de Vains werd eerder uitgebracht door de Fransman Nicolas Delmotte, Freestyle werd gereden door Carlo Rogiano en Curious George verscheen eerder onder het zadel van Laura Kraut. Saïd hoopt met Alanine de Vains deel te kunnen nemen aan de Spelen van Tokyo en Curious George wordt tijdelijk door Egyptenaar uitgebracht tot de hengst wordt doorverkocht.

Het Amerikaanse team hoopt een Olympische troef te hebben gevonden in Cute S (v. Pessoa VDL) werd uitgebracht door Peder Fredricson. Wie de elfjarige zal uitbrengen is nog onbekend.

Jong talent

Nieuw talent werd verwelkomd door Max Kühner, Lillie Keenan en Darragh Kenny. Kühner krijgt Jana Warger’s zevenjarige Zaccorado Blue (v. Zirocco Blue VDL) onder het zadel en Keenan nam twee jonge paarden over van Andreas Kreuzer: de zevenjarige Stakki 6 (v. Stakkato Gold) en de achtjarige El Balou Old (v. Eldorado v/d Zeshoek). Stakki 6 verscheen eerder eveneens onder Jana Warger op concours en El Balou werd uitgebracht door Annika Kreuzer.

De twaalfjarige Carthano (v. Cartani) wisselt van Manuel Fernandez Saro naar de Ier Darragh Kenny. Kenny kocht ook Jonathon Buxton’s achtjarige Gelano (v. Eldorado v/d Zeshoek), Michael Cristofoletti’s achtjarige ruin Whysol Cornados (v. Cornado I) én Almudena Terrasa Moll’s achtjarige Good Choice (v. Vleut) aan.

Dressuurpaarden

Niet alleen in de springsport vonden er opvallende wissels plaats, ook vonden twee dressuurpaarden een nieuwe ruiter. Emmelie Scholten’s Johnny B. Goode (v. Glock’s Dream Boy) is verkocht naar Amerika. Afgelopen zomer nam de amazone deel aan de WK Jonge Dressuurpaarden waar de combinatie als zevende eindigde. Niet veel later werd de hengst tweede in de Pavo Cup.

Diederik van Silfhout heeft een nieuw Grand Prix-paard op stal. Hij nam de teugels van Pin Rock’s Foxfire Blitz (v. Fernet) over van Fiona Bigwood. Van Silfhout debuteerde met de twaalfjarige ruin op IICH Groningen. De combinatie behaalde met een percentage van 68,28% een fraaie derde plek in de Grand Prix. Deze zondag verschijnt het tweetal aan start tijdens de kadervormingswedstrijd van de Subtopdriedaagse in Tolbert.

Emmelie Scholtens – Johnny B.Goode 2e WK Selectie Jonge Dressuurpaarden 2019 © DigiShots
Emmelie Scholtens – Johnny B.Goode 2e WK Selectie Jonge Dressuurpaarden 2019 © DigiShots
Continue Reading

More in Dressuur

Nieuwsbrief

To Top
error: De inhoud van deze website is beschermd!